ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
Educatia Merita
test

 

 

gura_vitioareiCa peste tot in mediul rural, si in comuna Gura Vitioarei din Judetul Prahova, scolile din sate sunt subordonate scolii din comuna. Nimic anormal pana aici. Ceea ce este frapant este ca din cauza insuficientei fondurilor, aceasta relatie pur administrativa implica si o vitregire. La Gura Vitioarei spre exemplu, numai scoala "de centru" a primit calculatoare de la guvern, in timp ce unitatile de invatamant din satele Bughea de Jos, Poiana Copaceni si Fagetu au fost lasate sa isi desfasoare procesul educational prin metodele specifice mijlocului secolului XX.

Din fericire, atat la scoala "de centru", cat si la scolile "de periferie" am gasit directori dornici sa paseasca in secolul XXI. Oameni care intelegand necesitatea si importanta utilizarii computerului doreau ca scolile lor sa aiba cabinete informatice. Una dintre scoli reusise chiar sa obtina o finantare partiala de la Banca Mondiala pentru renovarea unei sali de clasa ce urma sa fie folosita drept cabinet de informatica. Mai aveau insa nevoie de mobilier si calculatoare.

Fundatia Dinu Patriciu a sprijinit demersul de infiintare a unor cabinete informatice pentru ca vitregirea de care vorbeam mai devreme sa nu se mai rasfranga si asupra copiilor din aceste sate. Astfel in data de 18 aprilie, Fundatia a donat scolilor 21 de calculatoare si 25 de birouri, precum si 3 imprimante. Astfel, au putut fi infiintate doua cabinete informatice (in satele Bughea de Jos si Poiana Copaceni) iar scoala din Fagetu, unde reducerea numarului elevilor si a personalului didactic nu justifica infiintarea unui cabinet, a primit un calculator pentru uz administrativ.

Cu ocazia acestei prime actiuni, am remarcat un alt lucru care ne-a frapat: niciuna dintre gradinite nu avea jucarii. Cei aproximativ 150 de prescolari din comuna Gura Vitioarei aveau activitati care se rezumau la scris si desenat, un lucru cat se poate de anormal pentru copii intre 3 si 5 ani. Nu am putut ignora acest aspect si am decis imediat sa facem ceva pentru a remedia situatia. Astfel, in luna mai ne-am intors in satele din Gura Vitioarei si am oferit gradinitelor si micutilor de acolo 12 cutii cu jucarii, multe dintre acestea fiind donate de catre angajatii Grupului Rompetrol.