ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

De unde vin si unde se duc banii alocati educatiei

SHARE: tweet this

Masura in care sistemul de invatamant poate accentua sau limita accesul la educatie depinde de resursele financiare de care acesta dispune.

In tara noastra, resursele financiare necesare procesului de invatamant, alocate pentru functionarea unitatilor scolare cuprinse in sistemul national de educatie sunt asigurate in cea mai mare masura din fonduri publice (de la bugetul de stat si din bugetelor locale), dar si din alte surse proprii institutiilor de invatamant (taxe de scolarizare, chirii, sponsorizari etc.).

In anul financiar 2009, cheltuielile pentru educatie inregistrate in toate nivelurile de invatamant au totalizat suma de 21509,6 mil. lei, o mare parte a acestora (34,9%) fiind realizate in invatamantul primar si gimnazial. Cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor pentru educatie s-a inregistrat in invatamantul superior (36,8%).

In institutiile de invatamant din sectorul public s-a cheltuit pentru activitatile educationale in anul 2009, suma de 20856,9 mil. lei (17983,7 mil. lei cheltuieli curente, reprezentand cheltuielile pentru compensarea personalului si cheltuielile materiale). Pe tipuri de cheltuieli, din totalul cheltuielilor pentru educatie ale institutiilor publice si private, ponderea majoritara o detin cheltuielile curente, cheltuielile de capital reprezentand 13,6%.

In corelatie cu dimensiunea invatamantului postliceal, in care numarul elevilor este redus comparativ cu celelalte niveluri de educatie, cheltuielile curente corespunzatoare acestui nivel educativ detin o pondere mica in totalul cheltuielilor curente pentru educatie (0,6%).

Cheltuielile pentru compensarea personalului (13868,2 mil.lei) ocupa o pondere importanta in totalul cheltuielilor curente pentru educatie (74,6%). Cea mai mare valoare a cheltuielilor de personal s-a inregistrat in invatamantul primar si gimnazial (5871,2 mil. lei).

In institutiile de invatamant din sectorul privat, cheltuielile pentru educatie au inregistrat in anul 2009 suma de 652,6 mil. lei. Deoarece invatamantul superior reprezinta cel mai dezvoltat nivel de educatie din sectorul privat, 80,7% din totalul cheltuielilor unitatilor de invatamant particulare s-au inregistrat in institutiile universitare.

Cheltuielile pentru educatie ale institutiilor particulare de invatamant detin 3.0% din totalul cheltuielilor pentru educatie, aceeasi pondere inregistrandu-se la nivelul cheltuielilor de personal din invatamantul privat in totalul cheltuielilor pentru compensarea personalului.

Cheltuielile de capital nu inregistreaza valori semnificative la nivelul intregului sistem national de educatie (2873,3 mil. lei in invatamantul public, respectiv 45,9 mil. lei in privat). Scolile primare si gimnaziale din sectorul public detin 21.5% cheltuieli de capital, iar invatamantul superior 60,8%, din totalul cheltuielilor de capital din invatamantul public.

Cheltuielile materiale inregistrate in invatamantul public si privat au inregistrat in anul 2009 valoarea de 4713,2 mil. lei, o parte a acestor cheltuieli fiind realizate in invatamantul primar si gimnazial (21,5%) si in invatamantul superior (50,5%).

 

Sursa: Raportul "Sistemul Educational in Romania, editia 2011 - date sintetice" emis de Institutul National de Statistica

16.02.2012

Numar de vizualizari: 8992