ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Revista presei pe teme educationale

SHARE: tweet this

Hotnews: Zece milioane de euro, pierderi estimate pentru sindicatele din invatamant dupa ce un ordin al Ministerului Educatiei stopeaza retinerea automata a cotizatiilor din salariul profesorilor

Sindicatele din invatamantul preuniversitar vor pierde anul acesta peste 10 milioane de euro, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistem. Acesta este unul dintre principalele efecte ale unui ordin ministerial prin care se opreste retinerea automata a cotizatiilor sindicale din salariile cadrelor didactice pe statele de plata. In noiembrie 2011, in Monitorul Oficial a fost publicat un ordin comun al ministrului Educatiei, ministrului Finantelor si al ministrului Internelor care pune la dispozitia scolilor un nou sistem informatic de calcul al drepturilor salariale, care nu mai prevede posibilitatea de retinere direct din salariile profesorilor a cotizatiilor de sindicat, a ratelor C.A.R. sau a ratelor bancare. In replica, sindicalistii sustin ca ordinul incalca codul fiscal, precum si contractul individual de munca.

Hotnews: Un detaliu de sistem si o mica revolutie

Ministrul Daniel Funeriu a comis, pe tacute, unul dintre cele mai puternice gesturi reformiste dupa succesul organizarii Bacalaureatului si promovarea noii legi a educatiei. Ordinul prin care stopeaza retinerea automata a cotizatiilor din salariul profesorilor produce o mica revolutie de sistem: scoate sindicatele din minciuna si le obliga la schimbari radicale daca vor sa supravietuiasca. Regula veche era de o absurditate fara margini: adica tu, minister, strangi bani pentru sindicat, potentialul tau adversar. Distrugand-o, ministrul Funeriu si-a atras noi antipatii, inclusiv in propriul partid, dar castiga noi puncte, avand meritul de a aseza pe o baza sanatoasa relatia dintre stat-sindicate-angajator.

Evenimentul zilei: Profesorii incep munca voluntara: la numarat copii, din casa in casa

Pentru ca niciun copil de varsta scolara sa nu ramana neinscris in clasa pregatitoare ori in clasa I, profesorii sunt obligati ca, dupa orele de curs, sa mearga din casa in casa pentru a inregistra copiii. Procedura se desfasoara in perioada 25 ianuarie-18 februarie 2012 si fiecare profesor primeste un anumit numar de case/ apartamente care trebuie recenzate.

Evenimentul Zilei: Scolile private, piperate, dar eficiente

Parintii care au copii ce intra anul acesta in clasa pregatitoare ori clasa I sunt in febra cautarii celei mai potrivite scoli. Pentru cei cu dare de mana, institutiile private sunt, si in acest an, optiunea care ii scuteste de multe ingrijorari: copiii primesc mai multa atentie, profesorii sunt mai bine platiti si mai motivati, iar dotarile sunt net superioare fata de cele de la stat. In Romania, 50.000 de copii invata la ora actuala in sistem privat.

Monitorul de Vrancea: Programul pentru „Scoala Altfel“, stabilit de profesori, parinti si elevi

Parintii, impreuna cu profesorii si elevii vor decide ce activitati vor desfasura in cadrul Saptamanii „Scoala Altfel“, din perioada 2 – 6 aprilie. Astfel, cu totii au timp, pana la finele acestei luni, sa se decida asupra programului pe care il vor desfasura si asupra activitatilor extrascolare si educationale pe care le vor derula.

03.02.2012

Numar de vizualizari: 4504