ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Activitatile extrascolare, mai importante ca niciodata: 60% dintre angajatori refuza sa angajeze tineri fara experienta

SHARE: tweet this

Potrivit Barometrului de incluziune sociala pe 2011 publicat miercuri si disponibil aici, angajatorii sunt extrem de reticienti in a angaja tineri fara experienta, mai mult de 80% dintre acestia considerand si ca scoala nu ii pregateste pe tineri pentru cerintele pietei.

Astfel, 59% dintre cei 503 manageri din sectorul privat care au participat la acest studiu au declarat ca nu isi permit sa angajeze tineri fara experienta, 71% considera ca tinerii cer salarii prea mari la angajare, 85% considera ca tinerii absolventi sunt pregatiti doar teoretic, nu si practic, 71% considera ca nu pot investi in formarea tinerilor atata timp cat nu au siguranta ca vor ramane in firma, iar 65% cred ca tinerii nu sunt pregatiti sa accepte si alte munci diferite de pregatirea lor de baza.

Cateva dintre concluziile care desprind din acest raport:

1. Activitatile extrascolare sunt extrem de importante: un loc de munca part-time pe parcursul anilor de studiu, stagiile de practica pe timpul vacantelor, activitatile de voluntariat etc il pot ajuta foarte mult pe un tanar sa isi gaseasca un loc de munca dupa absolvire.

2. Sistemul de invatamant are in mod evident o problema din moment ce marea majoritate a angajatorilor declara constant ca scoala nu ii pregateste pe tineri pentru cerintele de pe piata muncii. Pentru a rezolva macar partial aceasta problema, universitatile trebuie sa dezvolte intens parteneriate cu companiile private.

3. Angajatorii inca mai au anumite frustrari provocate de ceea ce s-a intamplat in perioada 2006-2008, ani in care au investit mult in pregatirea noilor angajati, iar acestia plecau dupa 6 luni sau un an la o alta firma pentru un salariu mai mare.

4. Pretentiile salariale prea mari ale tinerilor reprezinta unul dintre motivele foarte des invocate de catre angajatori pentru a justifica refuzul de a angaja proaspeti absolventi, insa problema este ca de prea multe ori, salariile de intrare intr-o companie sunt prea mici pentru a asigura un trai cat de cat decent pentru noul angajat.

10.11.2011

Numar de vizualizari: 6715