ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Guvernul a stabilit metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor in invatamantul universitar

SHARE: tweet this

Guvernul a adoptat astazi, prin Hotarare de Guvern, metodologia cadru de concurs pentru ocuparea posturilor in invatamantul universitar, a anuntat la finalul sedintei de Guvern, care a avut loc marti, Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

„Aceasta Hotarare de Guvern stabileste cadrul in care institutiile de invatamant superior din Romania, deopotriva publice si private, vor putea sa desfasoare concursurile pentru posturile de asistent universitar cu titlu de doctor, lector, sef de lucrari, conferentiar si profesor universitar, angajati pe perioada nedeterminata,”, a explicat ministrul.

Actul normativ prevede ca persoanele care au relatii de rudenie sau persoanele care au avut anterior anumite relatii comerciale cu unii dintre candidati nu pot sa faca parte din comisia de concurs, eliminandu-se astfel „tot ceea ce tine de posibilul nepotism universitar”.

In ceea ce priveste ocuparea posturilor de conferentiar si profesor universitar, ministrul a precizat ca cel putin 3 membri din componenta comisiei de concurs trebuie sa fie din afara universitatii, iar pentru posturile de profesor universitar cel putin un membru al comisiei de concurs trebuie sa fie din strainatate. Totodata, o proba obligatorie pentru toti candidatii va consta in expunerea, pe parcursul a minim 45 minute, a planului de dezvoltare profesionala. De asemenea, comisiile de concurs pentru posturile de conferentiar si profesor universitar vor fi publicate in Monitorul Oficial.

„Pentru a asigura maximul de transparenta – de fapt transparenta este cuvantul de ordine al acestei Hotarari de Guvern si a acestei metodologii - toate interviurile vor fi publice, anuntate transparent, din timp”, a adaugat ministrul.

Daniel Funeriu a explicat ca „acest act normativ stabileste, pentru prima data, faptul ca meritele profesionale sunt singurele care pot sa duca la obtinerea unui post in invatamantul superior”, iar criteriile de selectie vor avea in vedere indicatori recunoscuti international.

„Nu sunt limite de varsta. Singurul criteriu este calitatea judecata prin prisma indicatorilor internationali. Ne aliniem in sfarsit la standardele internationale modul in care se ocupa posturile in invatamantul superior”, a precizat ministrul.

Foto: Romania Libera

06.05.2011

Numar de vizualizari: 5359