ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Din presa internationala: rectorii din Marea Britanie vor fi platiti in functie de performante, gradinita creste nivelul de pregatire al tinerilor, iar in SUA, profesorii de la stat castiga cu 34% mai mult decat cei de la privat

SHARE: tweet this

1. Rectorii din Marea Britanie ar putea pierde pana la 10% din salariu daca nu isi fac treaba

La fel ca in Romania, in Marea Britanie Guvernul doreste sa reformeze sectorul bugetar, comandand in acest sens un studiu ale carui rezultate au fost publicate in urma cu cateva zile.

Potrivit acestui studiu, in sectorul public, cea mai mare diferenta intre venitul minim si cel maxim se inregistreaza in invatamantul universitar, raportul mediu fiind de 13,4:1, urcand in unele cazuri chiar si pana la 19:1. Pentru comparatie, in Romania, in universitati, raportul dintre cel mai mare si mai mic venit depaseste probabil 30:1. De mentionat ca nu discutam despre diferenta dintre veniturile cadrelor didactice, ci despre diferenta dintre rectori si femei de serviciu sau portari.

Pentru a corecta aceste discrepante, englezii intentioneaza sa stabileasca veniturile celor mai bine platiti bugetari in functie de anumite criterii de performanta. Daca aceste criterii nu sunt indeplinite, veniturile lor se vor reduce. Mai multe detalii aici.

2. Frecventarea invatamantului prescolar influenteaza in mod pozitiv nivelul de pregatire al copiilor

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a publicat recent o analiza efectuata pe baza rezultatelor inregistrate la testele PISA de catre copiii in varsta de 15 ani, concluzia fiind aceea ca elevii care au mers la gradinita cand erau mici sunt in medie cu 1 an inaintea celor care nu au frecventat invatamantul prescolar, decalajul mentinandu-se si dupa ce influenta mediului social din care provine copilul a fost eliminata.

Avand in vedere faptul ca gradul de frecventare a invatamantului prescolar este mult mai mare in randul familiilor cu o situatie materiala medie si peste medie, aceste diferente pot genera o segmentare sociala inca din frageda copilarie.

Exista diferente considerabile intre tari in ce priveste modul in care copiii sunt sau nu avantajati de educatia prescolara: cel mai mare avantaj a fost remarcat in tari precum Danemarca, Franta, Israel, Italia, Elvetia si Marea Britanie, iar cel mai mic avantaj a fost inregistrat in Estonia, Finlanda, Irlanda si Coreea de Sud.

De asemenea, studiul mai arata ca exista diferente semnificative intre tari si in ce priveste gradul de cuprindere in invatamantul prescolar – daca in Franta sau Belgia, aproape toti copiii de varsta prescolara merg la cresa/gradinita, in Canada, Irlanda sau Polonia procentul nu trece de 50%.

Raportul citat nu prezinta date privitoare la Romania, insa in 2008, rata bruta de cuprindere in invatamantul prescolar romanesc a fost de 78%, procent in crestere semnificativa fata de cel inregistrat in anul 2001 (67,5%).

3. In SUA, in invatamant, diferentele de salarizare dintre privat si stat sunt foarte mari

Potrivit Departamentului Educatiei din SUA, la nivelul sistemului de invatamant primar si gimnazial, salariul mediu al unui profesor care preda in scolile publice este de 53.230 dolari pe an, cu 34.1% sau 13.540 dolari peste suma medie incasata de un profesor care preda in mediul privat, detalii aici.

Cea mai mare diferenta – respectiv 48% - se inregistreaza in cazul profesorilor cu o vechime in munca de 25-29 ani, iar cea mai mica diferenta (27%) se inregistreaza in cazul profesorilor cu o vechime de 2-4 ani.

Aceasta situatie genereaza tot mai multe discutii, mai ales in conditiile in care sindicatele se opun concedierilor sau reducerii diverselor beneficii oferite in prezent profesorilor din sectorul public. In acelasi timp, mai multe state americane se confrunta cu serioase probleme in ce priveste finantarea cheltuielilor publice, sectorul educatiei fiind in mod evident afectat.

In Romania, la nivel preuniversitar, invatamantul privat este foarte putin dezvoltat, astfel ca o comparatie privat-stat nu ar prea avea sens. Pentru comparatie, in invatamantul primar si gimnazial de stat lucreaza 138.600 cadre didactice, in timp ce numarul cadrelor didactice cuprinse in invatamantul privat este de doar 525.

orgonascristian@yahoo.com

17.03.2011

Numar de vizualizari: 4172