ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Studiu: companiile europene nu exceleaza in programe de leadership feminin

SHARE: tweet this
Potrivit studiului Women’s Leadership Development Survey realizat de Mercer, in marea majoritate a organizatiilor nu exista programe prin care pozitiile de leadership sa fie structurate astfel incat sa existe un numar adecvat de femei. Studiul Mercer a constatat ca cea mai mare parte (67%) dintre cele 450 de companii europene chestionate nu aveau definita clar nicio strategie sau filosofie in directia sustinerii femeilor in roluri de leadership, precum descoperirea din timp a femeilor cu mare potential de dezvoltare in cariera, diversitatea in recrutare, practici de dezvoltare adaptate stilului de invatare al femeilor.  

Mai mult de doua cincimi (41%) dintre angajatorii intervievati nu ofera nicio activitate sau program orientat spre nevoile de dezvoltare ale femeilor ca lideri, in timp ce doar 21% dintre organizatii au declarat ca ofera unele activitati sau programe, cum ar fi flexibilitate in stabilirea programului de lucru, mentoring si coaching, alti 11% declarand ca intentioneaza sa introduca aceste practici.

La intrebarea referitoare la cat de mult sustine climatul organizational dezvoltarea femeilor, 48% dintre cei chestionati au raspuns ca acesta corespunde intr-o masura moderata, in timp ce 14% au declarat ca acesta este adaptat intr-o mare masura, iar 25% declarat ca doar intr-o mica masura. 11% au declarat ca dezvoltarea femeilor nu este sustinuta deloc.

La intrebarea referitoare la tipurile de programe oferite in prezent, cele orientate catre nevoile femeilor ca lideri, programele de top enumerate de catre angajatori au fost: flexibilitate in stabilirea programului de lucru, mentoring, coaching si diversitate in procesul de recrutare. Aceste patru programe au fost identificate de catre respondenti ca fiind si cele mai eficiente in dezvoltarea femeilor ca lideri.

Solicitati fiind sa identifice top trei factori care impiedica femeile sa avanseze la nivelul urmator de conducere, majoritatea participantilor au subliniat echilibrul „viata profesionala – viata personala” (52%), lipsa de sustinere din partea conducerii (43%) si indisponibilitatea de a se muta (27%).

Sondajul a fost realizat in decembrie 2010, in colaborare cu revistele Talent Management si Diversity Executive. A primit raspunsuri de la mai mult de 450 de directori de resurse umane, management de top si diversi lideri din organizatii din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). Majoritatea dintre respondenti (94%) a fost reprezentata de organizatii din Europa. Sondajul a inclus diverse industrii, sectorul sanatate, servicii, administratie publica, organizatii financiar-bancare si organizatii IT si telecomunicatii reprezentand cele mai largi segmente.

In studiul Mercer nu exista date privitoare la Romania, insa un alt studiu recent realizat de Eurofound arata ca tara noastra se situeaza undeva la mijlocul clasamentului in randul tarilor europene in ce priveste ponderea femeilor aflate pe pozitii de conducere, 26% dintre angajatii chelstionati indicand faptul ca seful lor este o femeie. Cel mai mare procent se inregistreaza in Estonia (41%), Suedia (39%), Finlanda (38%) si Marea Britanie (38%), iar cel mai mic in Malta (18%) si Grecia (16%).

Nici in ce priveste ponderea femeilor in Parlament nu stam mai bine in comparatie cu alte tari: la noi procentul este de 11% (27% in 1990), mult sub procentele inregistrate in Germania (32,8%), tarile nordice (38-47%), Polonia (20%), Franta (18%) sau chiar Bulgaria (22%).

Pe de alta parte, date recente publicate de Comisia Europeana arata ca ponderea femeilor in consiliile de administratie ale marilor companii din Romania cotate la bursa este de 21%, mult peste media europeana de 12%.

06.03.2011

Numar de vizualizari: 6029