ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Comisia Europeana incurajeaza accesul universal la educatie prescolara

SHARE: tweet this

Aproape o gospodarie europeana din opt include un copil mai mic de sase ani, iar 19 milioane dintre acestia – respectiv unul din cinci – sunt expusi riscului saraciei, se arata intr-un document al Comisiei Europene.

Comisia a lansat in 17 februarie un plan de actiune destinat sa ofere fiecarui copil un inceput mai bun in viata si sa puna bazele pentru o invatare de succes de-a lungul vietii, pentru integrare sociala, dezvoltare personala si capacitate de insertie profesionala mai tarziu in viata. Propunerile Comisiei, care includ incurajarea accesului universal la educatie prescolara de calitate, vor contribui, de asemenea, la doua dintre obiectivele principale ale strategiei Comisiei „Europa 2020” – reducerea procentului de parasire timpurie a scolii la mai putin de 10 % si de scoatere a cel putin 20 de milioane de persoane din zona de risc de saracie si excluziune sociala.

Comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou, a declarat: „Investitia in educatie si ingrijire prescolara reprezinta una dintre cele mai bune pe care le putem realiza pentru copiii nostri, si pentru viitorul Europei. Investitia in educatia prescolara de calitate este mult mai eficienta decat interventia ulterioara. Ea ofera tinerilor nostri o sansa mai buna in viata si, de fapt, economiseste bani pe termen lung. Intreruperea ciclului saraciei si dezavantajarii inseamna si costuri mai mici din partea contribuabilului pentru serviciile de sanatate si spitalicesti, scolarizarea de remediere, ajutorul social si politie.”

Educatia obligatorie incepe la varsta de 5 sau 6 ani in majoritatea statelor membre si chiar mai devreme in Cipru, Luxemburg si Irlanda de Nord. Nivelul de servicii asigurat pentru copiii mici pana la inceperea educatiei obligatorii variaza considerabil pe teritoriul Europei in ceea ce priveste finantarea, guvernanta si politicile de personal.

In 2009, ministrii educatiei au stabilit drept obiectiv atingerea unui procent de 95% in ce priveste ponderea copiilor cu varsta de cel putin 4 ani care primesc educatie si ingrijire prescolara. Media UE actuala este de 92,3 %, dar cifrele variaza puternic de la o tara la alta si nu reflecta neaparat calitatea serviciilor furnizate.

Propunerile Comisiei Europene reprezinta raspunsul la o cerere din partea statelor membre, adresata in mai 2009, in urma adoptarii de catre acestea a Cadrului strategic de cooperare in educatie si formare, de a masura si de a analiza progresele pe intreg teritoriul UE in imbunatatirea accesului la educatie si ingrijire prescolara si de a identifica cele mai bune practici.

Propunerile Comisiei incurajeaza:

•    accesul universal la educatie prescolara de calitate, pe baza unei finantari stabile si a unei bune guvernante;
•    o abordare integrata a educatiei si ingrijirii, care sa tina cont de necesitatile copiilor intr-o maniera holistica;
•    o programa corespunzatoare varstei, cu un echilibru corect intre competentele tehnico-economice si cele social-culturale;
•    o mai mare concentrare asupra profesionalizarii personalului prin calificari, salarii si conditii de lucru adecvate;
•    sisteme de asigurare a calitatii si standarde pentru monitorizarea progresului.

Planurile Comisiei vor contribui la obiectivele celor trei initiative emblematice Europa 2020 „Tineretul in miscare”, „Agenda pentru noi competente si locuri de munca” si „Platforma europeana de combatere a saraciei”.

Urmatoarele etape

Propunerile Comisiei vor intra in discutia ministrilor educatiei din UE in luna mai. Ministrii vor identifica prioritati si Comisia va incuraja schimbul de idei si invatarea din politicile care functioneaza cel mai bine. De asemenea, Comisia va stabili prioritati de investitii in domeniul educatiei si ingrijirii prescolare prin intermediul Fondului social european si al Fondului european de dezvoltare regionala, precum si prin intermediul sprijinului oferit de Programul de invatare de-a lungul vietii si de cel de-al 7-lea program cadru pentru cercetare si dezvoltare.

21.02.2011

Numar de vizualizari: 5548