ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Studiu: in Romania, educatia "gratuita" ii costa pe parinti, in medie, 1.490 de lei anual

SHARE: tweet this

O familie cheltuie in medie 1.490 de lei anual cu educatia unui copil – aceasta este concluzia raportului “Invatamantul gratuit costa! Cercetare cu privire la „costurile ascunse” din educatie” realizat de Organizatia Salvati Copiii Romania pe un esantion de 600 de parinti si 300 de cadre didactice.

In mediul urban, suma cheltuita anual este de 1.572 de lei, iar in mediul rural de 1.372 lei, insa multe familii au mai mult de un copil, astfel ca in medie, efortul financiar suportat de parinti pentru educatia tuturor copiilor lor de varsta scolara ajunge la 1.954 de lei pe an.

Cea mai importanta componenta a acestor costuri este reprezentata de meditatiile pe care copiii le iau la diverse materii, costuri care se ridica la 1.348 de lei anual (un studiu publicat in iunie de Fundatia Dinu Patriciu arata ca piata meditatiilor depaseste 300 milioane euro anual, detalii aici), in timp ce transportul ii mai costa pe parinti 721 de lei, iar alimentele 634 lei.

In ceea ce priveste costurile asociate in mod direct cu actul educational, rechizitele si manualele scolare, culegerile, caietele speciale si soft-urile educationale cumuleaza 467 lei. Uniforma sau echipamentul de sport mai adauga 255 lei la cheltuielile efectuate de parinti. In plus, parintii trebuie sa mai plateasca peste 440 lei pentru: fondul clasei si al scolii, serbari si evenimente, paza scolii si efectuarea de reparatii sau inlocuirea mobilierului (in situatia cand pentru acestea se colecteaza sume separat de fondurile clasei/scolii), cadouri si flori (pentru profesori si colegi sau pentru ocazii speciale precum 1 si 8 martie), concursuri scolare, activitati extra-curriculare derulate in cadrul scolii, utilizarea internetului sau achizitionarea de reviste.

Pe de alta parte, participarea la Fondul Scolii reprezinta o contributie obligatie pentru 28% dintre parinti, in timp ce contributiile la Fondul Clasei reprezinta o obligatie pentru 43% dintre acestia. Din totalul parintilor, doar 14% afirma ca primesc chitanta cand achita fondul scolii si doar 11,5% atunci cand platesc fondul clasei.

Cei mai multi parinti, 51,65%, precum si aproape 40% dintre cadre didactice sunt de parere ca principalul factor decizional cu privire la destinatia banilor din fondul scolii este scoala (prin directiune, diriginte si profesori), urmata de parinti, in timp ce implicarea copiilor se reduce aproape exclusiv la colectarea banilor.

Intreg raportul poate fi descarcat de aici.

cristianorgonas@yahoo.com

03.09.2010

Numar de vizualizari: 5890