ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Au fost desemnati castigatorii celor 104 burse Orizonturi Deschise

SHARE: tweet this

Aici a fost publicata lista castigatorilor competitiei pentru bursele ,,Orizonturi Deschise". Fiecare dintre cei 104 bursieri va primi de la Fundatia Dinu Patriciu finantare in valoare de cate 15.000 de USD, pe anul de studiu pentru a urma programe de masterat sau doctorat la universitati prestigioase din lume. Valoarea totala a burselor de anul acesta oferite prin programul Orizonturi Deschise, aflat in cel de-al treilea an de existenta, se ridica la 1.560.000 de USD.

Castigatorii s-au confruntat cu o concurenta mult mai stransa decat cea de anul trecut: 7,5 candidati pe loc, in medie, fata de 4,8 in 2009, foarte multi tineri fiind admisi la universitati de prestigiu precum Harvard, Cambridge, Yale, Oxford, University College London, Imperial College London sau Massachusetts Institute of Technology (MIT).

,,Juriul competitiei, format din personalitati de marca ale societatii romanesti, a avut o sarcina dificila, intrucat calitatea candidaturilor de anul acesta a fost una exceptionala. Peste 50% dintre candidati au fost admisi la una dintre primele 100 de universitati din lume”, a declarat Christina Buzatu, coordonatoarea programului ,,Orizonturi Deschise”.

Din totalul de 104 burse, 74 le-au revenit candidatilor care au intrat in program anul acesta, iar 30 sunt destinate bursierilor de anul trecut care isi continua studiile. Programul se adreseaza tinerilor cetateni romani deja acceptati, pentru anul universitar 2010-2011, la institutii de invatamant superior renumite din lume.

Dintre castigatori, cei mai multi vor urma programe in domeniile Inginerie, Stiinte Exacte si IT (23 de bursieri) si Stiinte Economice (22 de bursieri). Cate 11 bursieri vor studia in domeniile Medicina, Biologie si Stiintele Mediului si, respectiv, Stiinte Sociale si Stiinte Umane. Alte 4 burse au fost acordate candidatilor admisi in programe de Arhitectura, Design si Arte Plastice, ultimele trei fiind incadrate in sectiunea Alte Domenii.

Cele mai multe burse vor fi utilizate la finantarea programelor de master (89,02%), procentul tinerilor doctoranzi fiind de 9,24%, iar al celor din programe MBA, de 1,74%. Aproape jumatate dintre beneficiarii burselor vor urma programe la universitati din Marea Britanie (43%),  urmatoarele patru tari de destinatie ale tinerilor fiind Olanda (20%), Franta (8%), Danemarca (6,1%) si SUA (3,8%). 

In anumite domenii de studiu, concurenta a fost mult mai stransa decat in altele. Astfel, Domeniul Stiintelor Sociale si Stiintelor Umane a atras mai bine de o treime (39,36%) din cele 525 de candidaturi elegibile, concurenta la aceasta sectiune fiind de 18,78 candidati pe loc. Candidatii admisi in programe de Stiinte Economice (26% din total) s-au confruntat cu o concurenta de 6,39 tineri pentru o bursa. La Inginerie, Stiinte Exacte si IT au fost 3,92 candidati pe loc. Dintre candidati, 67,05% au fost fete iar 32,95% baieti.

Numarul de burse de anul acesta a fost suplimentat cu 4 peste cele 100 din 2008 si 2009, dupa ce 4 fosti bursieri au decis sa nu se intoarca in tara si sa returneze banii primiti.

Prin programul ,,Orizonturi Deschise”, Fundatia Dinu Patriciu isi propune sa contribuie la cresterea nivelului de educatie si excelenta din societatea romaneasca. De aceea, beneficiarii burselor Orizonturi Deschise se angajeaza sa se intoarca in tara dupa terminarea programului de master/doctorat pentru o durata de timp cel putin egala cu cea a formatiei urmate, in caz contrar returnand contravaloarea bursei.

Mai multe informatii despre program si componenta juriului puteti obtine aici.

18.07.2010

Numar de vizualizari: 22280