ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Invatamantul obligatoriu va fi de 12 ani, au decis senatorii din Comisia de Invatamant

SHARE: tweet this

Invatamantul obligatoriu va fi de 12 ani, au decis, joi, senatorii din Comisia de Invatamant, la dezbaterea pe tema legii Educatiei, informeaza AGERPRES. Astfel, un an va fi destinat grupei pregatitoare care va ramane la gradinita, care va cuprinde copiii cu varsta intre cinci-sase ani.

Noutatea consta in faptul ca cei mici vor incepe scoala la varsta de sase ani si vor termina invatamantul primar la 10 ani. Gimnaziul va fi urmat de copiii cu varste de la 10 la 15 ani si va fi de cinci ani, iar obligatorii vor fi si doi ani de invatamant profesional sau doi ani de liceu.

O alta modificare este stabilirea duratei liceului la patru ani. Varianta propusa de Guvern si adoptata de Camera Deputatilor prevedea cinci ani de invatamant primar, cu tot cu clasa pregatitoare, cinci ani de invatamant gimnazial si trei ani de invatamant liceal sau patru ani pentru invatamant liceal tehnologic.

Reprezentantii Ministerului Educatiei si-au aratat nemultumirea fata de prevederile adoptate de senatorii din Comisia de Invatamant.

,,In urma acestui vot unele dintre avantajele trecerii in clasa a IX-a la gimnaziu nu sunt realizate. In varianta noastra urmaream ca elevul sa ramana in comunitatea sa mai mult timp. Votul de astazi rezolva unele probleme, dar nu toate asa cum le rezolva Guvernul in varianta sa", a spus ministrul Daniel Funeriu.

La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) Oana Badea a acuzat faptul ca prin acest vot este afectat ciclul de dezvoltare prescolara a copilului, considerand ca este o greseala din punct de vedere psiho-pedagogic.

,,I-am adus sarcini copilului intr-o etapa in care copilul ar fi trebuit sa se joace. Am introdus o presiune asupra copilului", a spus secretarul de stat, care si-a manifestat nemultumirea si fata de faptul ca prin inceperea la o varsta foarte frageda a scolii copilul va avea de suferit si din punct de vedere al sanatatii. Ea a dat ca exemplu pozitia in timpul cititului sau scrisului, care, considera secretarul de stat, ii va afecta coloana vertebrala.

Mai multe despre prevederile prevazute in proiectul de lege a Educatiei aprobat pe data de 19 mai de Camera Deputatilor si aflat in dezbaterea Senatului puteti citi aici.

Prin decizia luata de Comisia de Invatamant, Romania se numara printre tarile europene cu cele mai mari perioade de scolarizare obligatorii, fiind depasita doar de Olanda si Ungaria, cu 13 ani, situandu-se la egalitate cu Marea Britanie, si peste indicatorii tarilor precum Franta - 10 ani, Belgia - 9 ani, Turcia -8 ani, Bulgaria -9 ani, Polonia -10 ani. Un tabel care cuprinde varsta inceperii scolii si numarul de ani obligatorii in care elevii raman in sistemul de invatamant in tarile europene poate fi gasit aici.

 mihaela.elsner@fundatiadinupatriciu.ro

 

18.06.2010

Numar de vizualizari: 7476