ne puteti gasi pe: facebook twitter wordpress youtube picasa
MEDIA ROOM12.03.2012 | Sectorul cercetarii: cum sta Romania in comparatie cu alte tari?
12.03.2012 | Evaluarile-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a vor avea loc in intervalul 9-23 Mai
07.03.2012 | A aparut numarul 12 al revistei Stiinta si Tehnica
06.03.2012 | Cat de mari sunt taxele scolare in tarile dezvoltate si cat de facil este accesul studentilor la burse si imprumuturi

 vezi toata lista
 

Trei premii obtinute de liceeni romani la Targul International de Stiinta si Inginerie Intel

SHARE: tweet this

Romania  a castigat trei premii la Targul International de Stiinta si Inginerie Intel (ISEF), cea mai importanta competitie mondiala de proiecte stiintifice pentru elevii de liceu, care a avut loc intre 9-14 mai 2010 in San Jose, California si la care au participat peste 1600 de tineri din 59 de tari. Anul acesta, Romania a fost reprezentata prin doua proiecte, un sistem de prevenire a accidentelor rutiere, realizat de Cristian Emilian Rosu, de la Colegiul National ,,Emanoil Gojdu", din Oradea si Paul Sucala, de la Colegiul National ,,Silvania" din Zalau, precum si un proiect care genereaza aplicatii in domeniul inteligentei artificiale, realizat de Ionut Alexandru Budisteanu, elev la Colegiul National ,,Mircea cel Batran" din Ramnicu Valcea.

Primul proiect, care implica un dispozitiv care scaneaza spatiul din fata masinii, calculeaza posibilitatea producerii unui accident si preia partial controlul vehiculului in cazurile de risc mare, a castigat premiul I, in valoare de 3000 de dolari, la categoria ,,Echipe”, precum si o distinctie din partea United States Coast Guard Recreational Boating Safety Award. Totodata, proiectul lui Ionut Alexandru Budisteanu, NeurosLab Rapid Application Development for Artificial Intelligence, a castigat locul IV, in valoare de 500 de dolari, la categoria ,,Computer Science”, una dintre cele 19 categorii principale ale concursului.  Tanarul valcean a mai obtinut si premiul I, in valoare de 1000 de dolari, oferit de compania-sponsor Association for Computing Machinery.

ISEF premiaza cei mai talentati talentati liceeni antreprenori, inovatori si oameni de stiinta. Cel mai important premiu, in valoare de 75.000 de dolari, a fost primit anul acesta de Amy Chyao, o liceana de 15 ani din statul American Texas, pentru un proiect de folosire a energiei luminii pentru a activa un medicament care distruge celulele canceroase.

,,Cei 1600 de tineri din toata lumea care au participat, saptamana aceasta, la Targul International de Stiinta si Inginerie Intel mi-au demonstrat ca viitoarea generatiei a inovatiei stiintifice si tehnologice va fi bogata in proiecte deosebit de interesante”, a declarat presedintele Intel, Paul Otellini. ,,Sper ca pasiunea acestor liceeni pentru matematica si stiinta va imbunatati lumea in care traim”, a adaugat el.

Competitia ISEF este organizata, incepand din anul 1942, de catre Society for Science & the Public si sponsorizata de compania Intel din anul 1996.  Implicarea Intel in proiecte de sprijinire a procesului educatiional din 50 de tari a insumat, in ultimii 10 ani, peste un miliard  de dolari si peste 2,5 milioane de ore lucarte in regim de voluntariat de angajatii companiei.  Mai multe despre Intel Education Initiative gasiti aici. Finalistii ISEF 2010 au fost selectati dintre participantii la 539 de targuri de stiinta afiliate de pe tot globul. Proiectele lor au fost evaluate de peste 1.000 de jurati, posesori ai unui doctorat sau a sase ani de experienta stiintifica in cele mai diverse domenii. Mai multe informatii despre editia din acest an a ISEF pot fi gasite aici.

17.05.2010

Numar de vizualizari: 6627