APARITII IN PRESA

Elitele se selecteaza singure - interviu cu Tincuta BALTAG
Autor: Stela Giurgeanu
23.06.2010

De ce programele Fundatiei „Dinu Patriciu“ s-au axat pe domeniul educatiei? De ce nu ati ales un alt domeniu?

Educatia este singura „arma“ împotriva diletantismului si a superficialitatii, îi face pe oameni mai greu de manipulat, mai constienti de propria valoare si mai toleranti. Prin educatie se pot schimba acele atitudini si mentalitati care astazi ne tin în loc. Cred ca investitia serioasa în educatie este singura cale prin care România îsi poate reveni, atît economic, dar mai ales moral. Simt ca exact acum este momentul cel mai potrivit pentru o concertare a eforturilor în educatie. Societatea este pregatita pentru acest lucru: oamenii sînt dispusi sa schimbe ceva numai cînd sînt în suferinta, numai cînd realizeaza ca pentru a le fi mai bine au nevoie de schimbare si de o regîndire profunda a valorilor. Azi sîntem într-o profunda suferinta. Ne doare ca scoala româneasca nu este performanta, ne doare abandonul scolar prea mare, ne dor notele slabe la testarile internationale si simtim asta direct, în fiecare zi. Cu o educatie puternica si eficienta totul va începe sa functioneze. Fara ea, totul se prabuseste.

Acum cîtiva ani o statistica spunea ca doar 2% dintre studentii din România provin din mediul rural. Conditiile erau strict financiare, dar avînd în vedere ca 30% din populatia României provine din mediul rural, nu credeti ca astfel se pierde un potential important al unei posibile viitoare elite?

Echitatea este valoarea cea mai importanta care lipseste scolii românesti. Ea exista doar în declaratii. Nu oferim sanse egale tuturor copiilor, indiferent de provenienta, etnie, religie si asa mai departe. Daca te nasti într-o familie saraca si eventual roma, sansele tale de a avea acces la educatia de baza, la nivel primar chiar, scad vertiginos. Cînd vorbim despre studii universitare este si mai grav. Copiii din mediul rural sînt extrem de dezavantajati. Cei mai multi abandoneaza studiile deja dupa clasa a VIII-a – nici nu ajung la liceu. Se pierde astfel un potential uman imens. Ma înfurie acest fapt pentru ca ne sabotam singuri ca natie.

Credeti ca sistemul educational din România formeaza elite sau buni profesionisti?

Din fericire elitele pot rasari în conditii dintre cele mai potrivnice. Asadar ele vor reusi sa se faca remarcate si într-un sistem imperfect. Întrebarea este daca putem stimula acest proces natural de selectie. Si nu este singura: sîntem capabili sa ne pastram elitele în tara? Mai devreme sau mai tîrziu, oamenii, care nu se simt apreciati si simt ca merita mai mult, vor alege sa plece. Nu mai crede nimeni în martiriu, în sacrificiul personal de dragul patriei. Premisele pentru formarea de buni profesionisti, din pacate, nu sînt îndeplinite de catre multe institutii de învatamînt din România. Nu putem genera profesionisti, de vreme ce valorile, pe care scoala ar trebui sa le întrupeze, sînt subrede. Ma refer desigur la adevar, integritate, echitate, responsabilitate, competenta... ar trebui sa fie valori pe care oamenii scolii sa le recunoasca, sa le aprecieze, sa le sustina si sa le integreze în tot ceea ce înseamna educatie. Aceste valori, ce par abstracte, au influenta directa asupra corectitudinii evaluarilor si a examenelor, asupra dezvoltarii profesionale a oamenilor de la catedra, asupra interesului parintilor pentru educatia primita de catre copiii lor si, în final, asupra calitatii educatiei în general.

Avem facultati unde elita se poate forma?

Cred ca exista universitati românesti care încep sa faca pasi si eforturi pentru cresterea calitatii învatamîntului superior. Va dau doar cîteva exemple concrete: programe pentru atragerea studentilor internationali, invitarea de cadre didactice din afara, proiecte de cercetare, investitii în baza materiala. Am speranta ca, în curînd, vom fi prezenti si în top 500 international. Este doar o problema de timp si de strategie. Nu se poate face un învatamînt de calitate cu taxe de 300 euro pe an.

Cerintele de pe piata de munca sînt într-un fel un obstacol în formarea elitelor?

Cred ca fiecare companie, institutie sau organizatie ar trebui sa îsi doreasca angajati inteligenti, pasionati si creativi. Din pacate, din ceea ce am observat eu însa, creativitatea nu este îndeajuns de cultivata sau recompensata de catre multi angajatori. Se pune mult mai mare accent pe respectarea regulilor, conformism si cumintenie.
Nu poate exista progres fara inovatie, iar inventivitatea este apanajul elitelor, a celor care sînt capabili sa conceapa noi realitati, sa parcurga drumuri neexplorate.

Mai exista în România un spirit al elitei? Cum este el perceput azi, la 20 de ani dupa Revolutie?

Aici exista, într-adevar, un punct nevralgic. Timp de 45 de ani am învatat ca toti sîntem egali, iar cei care îndrazneau sa ridice fruntea erau rapid „adusi la ordine“. Egalitarismul proclamat de comunism a avut efecte perverse si durabile. Le simtim si acum în ura proletara îndreptata împotriva oamenilor bogati, în general, si a oamenilor de afaceri, în special. Nu pot sa uit o conferinta de responsabilitate sociala la care am participat acum vreo doi ani la Iasi, în timpul careia un prefect din zona îsi exprima revolta vizavi de prezenta companiilor internationale în Moldova: „Cum dom’le, sa vina aici sa faca profit? Profit?? Pe spinarea noastra?“.
În realitate, sîntem egali în sanse, în drepturi si în obligatii, însa profund inegali în aptitudini, potential, energie si aspiratii.

Cum depistam, pîna la urma, oamenii care fac parte din elita si, legat de aceasta, credeti ca la ora actuala mai avem modele care ar putea construi o viitoare elita?

Oamenii care fac parte din elita sînt oameni care, pe lînga o educatie intelectuala puternica, sînt interesati de propria lor evolutie morala, spirituala si profesionala. Ei nu duc o viata contemplativa, ci una activa, iar altruismul este o calitate indispensabila.
Elitele se selecteaza singure. Atunci cînd politica si birocratia intervin prin frauda în acest proces, întregul sistem se decredibilizeaza. Falsele elite transmit ideea ca frauda si plagiatul te pot duce în vîrf, fapt ce are consecinte negative imense asupra tinerilor aflati în cautare de modele. Ce rost mai are sa îti tocesti coatele pe bancile scolii? Ce rost are sa îti pastrezi coloana vertebrala si sa respecti regulile?
Eu cred foarte mult în puterea societatii civile. Cred în elitele care cresc si se fac remarcate în mod natural, datorita calitatilor extraordinare care le fac sa straluceasca si sa se înalte deasupra tuturor. Cunosc astfel de oameni – generatia 20-30 de ani are numeroase astfel de exemple. Tineri entuziasti si inteligenti care vad oportunitati, si nu amenintari, în starea noastra de tranzitie.