ARTICOLE BURSIERI

05.08.2010

Data aparitiei: Luni, 2 august 2010
Autor: Oana Sandu, www.adevarul.ro

Cristiana Grigore are 26 de ani si studiaza Politici Educationale si Management in Statele Unite. Si-ar dori ca profesorii din Romania sa-si incruajeze studentii mai mult, iar tinerii sa iasa din victimizare. Dupa ce a terminat la Bucuresti Facultatea de Psihologie, Cristiana a obtinut o bursa de studii Fulbright pentru un masterat la Universitatea Vanderbilt. Al doilea an universitar ii va fi finantat de Universitatea Vanderbilt si de Fundatia ,,Dinu Patriciu”.

Colegiul Peabody din Universitatea Vanderbilt, la care tanara studiaza, se afla pe primul loc in lume în topul facultatilor de educatie, potrivit clasamentului U.S. News and World Report. Cristiana are 26 de ani si vorbeste cu entuziasm despre importanta educatiei nonformale.

Trecand prin experienta academica din Statele Unite, dar si pentru ca studiezi acolo Politici Educationale, ce crezi ca ar trebui accentuat în sistemul educational din Romania ai ce anume schimbat?

Sunt placut surprinsa sa vad cate proiecte educationale se desfasoara acum in tara: scoli de vara, traininguri, campanii, cursuri pentru studenti, elevi, profesori. Se formeaza un cadru unde poti sa-ti dezvolti creativitatea, unde vii cu idei inovative si vezi ca ai un impact prin care aduci valoare în vietile oamenilor. Sunt tineri care deja trec prin experienta asta.

Renuntati la critica

Cred ca acest curent, de care ar trebui sa fim mandri, deschide noi posibilitati pentru educatia din Romania; de aceea merita sa fie accentuat si promovat astfel incat el sa devina mai bine conturat, sustenabil si cat mai vizibil. Asta ne-ar da incredere si ne-ar face sa vedem educatia cu ochi mai buni, ne-am regasi si in ceva pozitiv si astfel am fi mai puternici si nu am mai cadea atat de usor prada victimizarii: ,,nimic nu merge in tara asta”, ,,invatamantul e la pamant”. Stiu ca sunt multe nedreptati si situatii absurde. Insa ce castigi daca vorbesti tot timpul despre asta?

Bineinteles, e important sa ne exprimam nemultumirile, dar apoi sa cautam solutii. De aceea admir foarte mult oamenii care ies din starea de victimizare, nu mai pierd timpul sa astepte sau sa se planga si au curajul sa-si ia viata in propriile maini.

Articolul integral poate fi citit aici.